Teraz jest 4 wrz 2010, o 08:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fanficki
PostNapisane: 12 mar 2009, o 16:58 

Fanficki...
Po przeczytaniu kilkunastu w Internecie i napisaniu kilku rozdziałów swojego,postanowiłam zapytać Szanowne Grono Forumowiczów Amanity ; co sądzą o fanfickach..?

; ]
Przepraszam,przepraszam
ale..jak się przeczyta raz źle i raz źle napisze to potem to pozostaje..

Ostatnio edytowano 14 mar 2009, o 12:50 przez szpileczka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Funficki
PostNapisane: 12 mar 2009, o 18:06 

...ale to są fanficki. ;P Fikcja fanowska, nie zabawna (chociaż czasem i taka się zdarza).

W ficki wciągnęło mnie wiele osób, niektóre skutecznie, inne nie. W końcu na dobre zaprzyjaźniłam się z łatkami do kanonu jakieś pół roku temu; zaczęłam, jakże by inaczej, od ficków Potterowskich. Zaopatruję się głównie na Mirriel, choć czasem, w ramach nauki poprzez zabawę, czytam po angielsku na innych stronach.

Do ulubionych fandomów należą: Harry Potter, House M.D., Narnia. (W zasadzie nie ulubione - jedyne, jakie jestem w stanie czytać, bo znam bohaterów i akcję). Trochę czytałam też ficków do Merlina (wersja BBC), chociaż serialu za ChRL nie znam.

Nie mam jakichś specjalnie ulubionych pairingów (jeśli są prawdopodobnie i dobrze napisane - czemu nie?); nie toleruję slashu. Najlepsze ficki to te albo skrajnie zabawne, albo skrajnie poważne, albo równocześnie zabawne i poważne. ;) Zawsze z chęcią przeczytam coś o: Krukonach (bo Krukonów lubimy ;)), nowym pokoleniu HP i Albusie w Slytherinie, Housie i Wilsonie (nie slash), Królu ;> Edmundzie, obśmiewaniu ekranizacji II części Opowieści z Narnii i związku (kwiiiiik!) Kaspiana z Zuzanną. ;P

Poza tym betuję, z różną częstotliwością i punktualnością, ficki Asi i oceniam pojedynki. Nie tylko na ficki. ;)

I'M ON A CEILING

Ostatnio edytowano 21 mar 2009, o 14:06 przez Elewen, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 mar 2009, o 18:17 

Czytam i wielbię. W zdecydowanej większości potterowskie i przeważnie na Mirriel. Nie pochłaniam ich w jakichś ogromnych ilościach, ale raczej dużo. Ostatnimi czasy więcej miniaturek, bo na dłuższe fanfiki muszę mieć nastrój. Oczywiście, jest również kilka takich, na których nowe części niecierpliwie wyczekuję.

Czytam przeważnie o Remusie - mojej najulubieńszej postaci z HP. Ale nie tylko o nim przecież, czasami 'przelatuję wzrokiem' jakieś opowiadanie i jeżeli mnie zainteresuję - pochłaniam. A potem jestem mniej lub bardziej zadowolona, zapłakana, zakwiczana albo nie wiem co tam jeszcze.
I lubię wracać do tekstów. Nie do wszystkich, ale do wielu.

Sama nie piszę, bo nie umiem. To znaczy, może i piszę, ale nie upubliczniam, bo nie umiem. Poza tym, chyba spaliłabym się ze wstydu, gdyby ktoś czytał moje wypociny, słowa sklecone, by opisać to, co płynie w moich myślach.

PostNapisane: 12 mar 2009, o 19:47 

Też czytam. Tirnen potwierdzi, że nałogowo. ;P
Jest to zazwyczaj Mirriel i Gospoda pod Złamanym Piórem. Najczęściej klikam, gdy w opisie/tytule jest coś co wskazuje na Severusa lub humor. Sama napisałam dwa i więcej raczej nie napiszę, bo Elewen potwierdzi, że to porażka była. Gdy mam czas to czytam to co mi się napatoczy, ale nie jestem w stanie przełknąć tych o Władcy Pierścieni. Przeczytałam kilka i całkowicie się zniechęciłam. Ah, i czytam jeszcze te Twilightowe, bo przyjaciółka pisze. ;P

PostNapisane: 12 mar 2009, o 19:51 

Muniek napisał(a):
Czytam i wielbię. W zdecydowanej większości potterowskie i przeważnie na Mirriel.
Czytam przeważnie o Remusie - mojej najulubieńszej postaci z HP.

och!ach! Mój brat!

A ja też piszę o....Olivii Lupin (czyt.mnie ;] ) i o Harrym,Fredzie,George'u,Ronie,Hermionie,Syriuszu i Severusie ;] Lubię pisać ale szpileczka jest nie do pobicia, codziennie w szkole czytamy sobie swoje wypociny,i za każdym razem jej są lepsze...ehh....no ale "kształcę się" ;)

PostNapisane: 12 mar 2009, o 20:28 

Siostra! ;D Chyba, że brat, że siostra (bredzę).

Humorystyczne też wielbię. Uwielbiam Ómierać na podłodze, a wiele jest perełek, które mnie do tego zmuszają. Ja nie mam nic przeciwko.
I lubię alternatywy. Albo coś w ich deseń, nawet zniosę słodki świat bez Voldemorta. Kocham "Razem z Danger" (chociaż tutaj do pewnego momentu było tak, jak w kanonie), kocham "Ten inny świat" i "Niepodjętą drogę". Wielbię wszelkiego rodzaju łatki, które mi ładnie się wpasowują w kanon. Strasznie podobał mi się też pomysł M-maili, ale niestety stosowany tylko w dwóch fanfikach...

PostNapisane: 14 mar 2009, o 13:16 

malinka napisał(a):
A ja też piszę o....Olivii Lupin (czyt.mnie ;] ) i o Harrym,Fredzie,George'u,Ronie,Hermionie,Syriuszu i Severusie ;] Lubię pisać ale szpileczka jest nie do pobicia, codziennie w szkole czytamy sobie swoje wypociny,i za każdym razem jej są lepsze...ehh....no ale "kształcę się" ;)

O,dziękuję.
Twoje również są świetne Malinko.
Świetne.

Postanowiłam wreszcie się wypowiedziec.
Czytac bardzo lubię,szczególnie te o Severusie
aczkolwiek denenerwują mnie więzy rodzinne, którymi łączą niektórzy autorzy fanficków Harrego i Snape'a.
Sama piszę ; ]
jak narazie 13 rodziałów.
Zastanawiam się, czy nie storzyc tematu, gdzie inni fani fanficków wstawiali by swoje dzieła...co Wy na to..?

Tytuł: Re: Fanficki
PostNapisane: 28 wrz 2009, o 14:16 

Odświeżę temat, bo na to zasługuje.

Tak, fanfiction to moje życie. Ok, przesadziłam, ale czytam w chuchu i więcej, o każdej porze dnia i nocy. Rly.
Moim ulubionym fandomem, tym, od którego zaczynałam przygodę, jest, bardzo oryginalnie, Harry Potter. Z tym, że nie czytam na Mirriel, ani żadnym z polskich serwisów, gdyż nie umiem czytać po polsku :D najlepszą dla mnie skarbnicą opowiadań jest fanfiction.net (powinnam nosić koszulkę z napisem 'i <3 ff.net')

Poza HP mam jeszcze wiele ukochanych fandomów, m.in. Twilight, Kim Possible, Hannah Montana (no co?), Claymore, Sailor Moon, Camp Rock i tym podobne, najlepiej z Lovato i Gomez (NO CO!?), Powerpuff Girls (kto mi powie, jak to się nazywa po polsku dostanie ciastko, bo zapomniałam), The L Word, Batman TAS oraz wiele, wiele innych, w każdej możliwej kategorii, od anime i gier, przez kreskówki, seriale i filmy, po książki i komiksy. I inne.

Czytam TYLKO femslash. Serio, nie tknę żadnego hetficka, chyba, że byłby genialnie napisany i miało by to uratować świat. Slash... tknę prędzej, ale też niezbyt chętnie.
Kocham crack pairings. Jeśli kiedykolwiek znajdziecie fic z parą, o której w życiu byście nie pomyśleli, możecie być pewni, że to przeczytam. Znaczy, o ile nie jest to het czy slash :P

Ulubione pairingi?
Fandom HP - Bella/Herm, Bella/Cissy, Bella/Fleur... mogę chyba powiedzieć, ze Bella/Ktokolwiek :P
Fandom Twilight - Bella/Rose, Rose/Alice, Bella/Alice (tak, właśnie zniszczyłam Wam życie, twilighttardzi :P)
Pozostałe raczej dość stało (np. HM - TYLKO Miley/Lily) bądź bardzo losowo.

Piszę dużo sama. Z reguły natchnienia wystarczy mi tylko na połowę, resztę dopisuje... jakieś 2 tyg. później :P
Chętnie piszę commisiony i challenge (o ile wytyczne mnie nie przerastają). Uwielbiam nadawać postaciom nowej głębi (innymi słowy, często trzymam je dosyć OOC :P) oraz pisać w AU. Bardzo rzadko piszę z OC, a jeśli już, to tym OC jestem ja pod jakimś fajnym aliasem... ale staram się tego nie robić, dziwne rzeczy wychodzą :P

Jeśli ktoś z tych piszących ma ochotę, chętnie 'piszę się' na wymianę lub współpracę :D (jeśli chodzi o pisanie, przyjmuję niemalże każdy pairing - pod warunkiem, że znam fandom :P). Tak, piszę też po polsku, ale z trudem.
Chętnie też przyjmę jakąś betę, bo z moją ostatnio się trochę, hm... kłócimy. I tłumacza. Tłumacz się przyda.

Rozpisałam się :D

[Treslott][FFpower]

PostNapisane: 28 wrz 2009, o 16:37 

Sin napisał(a):
Jeśli ktoś z tych piszących ma ochotę, chętnie 'piszę się' na wymianę lub współpracę (jeśli chodzi o pisanie, przyjmuję niemalże każdy pairing - pod warunkiem, że znam fandom ). Tak, piszę też po polsku, ale z trudem.

<sarkazm> taaak, całkiem nieźle nam razem szło. </sarkazm> Czekaj ile to było? Siedem zdań? xD

I ostatnio trochę mi się gust zmienił, bo z HP przeczytałam większość po polsku ze Snape'm, z tych które są dobre. Zaczęłam czytać w z House'a, my sister's keeper i kilka innych, ale to po jednym czy po dwa.
W przeciwieństwie do Sin femslashy nie przełknę za nic. Ewentualnie slash, ale tylko gdy jest naprawdę dobrze napisany.
Sin napisał(a):
Powerpuff Girls (kto mi powie, jak to się nazywa po polsku dostanie ciastko, bo zapomniałam)

Już nie zliczę ile tych ciastek mi wisisz, rządam pudełka na zlocie. ;P Atomówki.^^"

PostNapisane: 28 wrz 2009, o 16:51 

asiula113 napisał(a):
<sarkazm> taaak, całkiem nieźle nam razem szło. </sarkazm> Czekaj ile to było? Siedem zdań? xD

Pół rozdziału! PÓŁ ROZDZIAŁU! xD

asiula113 napisał(a):
W przeciwieństwie do Sin femslashy nie przełknę za nic.

Tak, dogadujemy się idealnie. Uzupełniamy nawet :P

Nie wierzę. Stawiasz House'a ponad Seva? NO WAI!
Jakie ciastka chcesz? :D

[Treslott][FFpower]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]