Teraz jest 4 wrz 2010, o 08:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kącik czytelnika, czyli nasze regały
PostNapisane: 26 lut 2009, o 13:23 

Jeśli temat zbyt bardzo pokrywa się z tymi w dziale Twój kąt, to proszę usunąć. Ale tu chodzi o szczególną część naszych kątów. ;)

Jak wyglądają miejsca, w których trzymacie swoje książki? Ośrodki chaosu czy nienagannie uporządkowane zbiory? Regały czy półki (a może podłoga)? Pochwalcie się. :)

Moja kolekcja jest dość nieuporządkowana - dokładam do siebie tylko poszczególne serie, z autorami już gorzej. Fantastyka ma osobną półkę (nawet dwie), pozostałe książki leżą w miejscach z grubsza dowolnych. Osobne miejsce mam na książki do przeczytania, najbardziej przydatne encyklopedie, słowniki i stare podręczniki. Na dole szafy mam tzw. książki wyklęte ;) czyli takie, których z czystym sercem mogłabym się pozbyć (i prawdopodobnie kiedyś to zrobię). Reszta książek wala się po pozostałej części pokoju.

I zdjęcia:
Główny regał: półki górne (ekhem, klasyka ;P literatury dziecięcej) i dolne (trochę dziecięcej, młodzieżowa, popularnonaukowa, komiksy, poradniki, różne inne) oraz różne albumy uszeregowane z grubsza wg dziedziny. Wspomniane wcześniej dwie osobne półki dla fantastyki (podział raczej wg objętości niż tematyki), podręczniki i, poniżej, do przeczytania oraz, na tym samym regale, tzw. encycosie. ;) Słowniki i trochę podręczników gimnazjalnych trzymam w szafce biurka. Dział ksiąg wyklętych znajduje się za gazetami w szafie.

A jak jest u Was? Zdjęcia mile widziane. ;)

E.

I'M ON A CEILING

Tytuł: Re: Kącik czytelnika, czyli nasze regały
PostNapisane: 26 lut 2009, o 15:19 

Ja mam jeden skromny regał. Serie owszem są razem, jakoś specjalnie nie segreguję. Nie mam ich też tak wiele jak ty Elewen. Może pokażę zdjęcia:
Regał:
http://img27.imageshack.us/img27/1919/pict4627.jpg
Pierwsza półka, taka troszkę edukacyjna:
http://img27.imageshack.us/img27/7711/pict4628.jpg
Druga półka, Twórczość Rowling i Sienkiewicza:
http://img518.imageshack.us/img518/4886/pict4629.jpg
Trzecia półka, to co nieprzeczytane i to co dawno czytane, nudne, rzucone w kąt, albo ciekawe, ale nigdzie indziej nie było miejsca:
http://img25.imageshack.us/img25/7169/pict4633.jpg

PostNapisane: 26 lut 2009, o 20:15 

Hmm... moje książki raczej nie są ułożone jakoś specjalnie tematycznie. Cóż opisywać? Zdjęcia zrobiłam, zdjęcia dodam. Księgozbiór mój nie jest specjalnie imponujący, powiem tak.

Półka numer Jeden.
Półka numer Dwa.
Półka numer Trzy, czyli książki mądrzejsze.
Półka numer Cztery. (Po Zmiechrzu to tylko pudełko mi zostało, muszę je dać koleżance wreszcie)
Półka numer Pięć, czyli książki mądre.
Półka numer Sześć, czyli Mooooje Kochaaaane *świrświr*

Troszeczkę się wkradły moje kotecki w te zdjęcia, ale przyznam się - nie chciało mi się ich zdejmować :).

PostNapisane: 13 mar 2009, o 15:51 

Masz dwie szóste i siódme części Harry'ego? o co chozi? :o

PostNapisane: 13 mar 2009, o 16:38 

Te dwie zielone obok siebie to Czara Ognia i Książę Półkrwi ;). A dwa egzemplarze Insygniów Śmierci mam dlatego, że jedne przez przypadek wygrałam w konkursie Media Rodzina. Dostałam informację dzień przed przed premierą, i że przyjdzie za parę dni... A ja musiałam przeczytać od razu! Więc siłą rzeczy mam dwa ;].

PostNapisane: 13 mar 2009, o 22:16 

Uh, nie mam Czary Ognia i nie pamiętam, jak wyglądał jej grzbiet, wybacz pomyłkę. :p
A historia z konkursem całkiem zrozumiała, jeśli uwzględnić fakt szalonego fanatyzmu i i tak już długiego czekania, ale zupełnie mnie to rozwaliło. ^^

PostNapisane: 14 mar 2009, o 11:43 

Nie szkodzi ;]. A no, faktycznie. Ja MAM świra, ale nie jestem groźna dla otoczenia ^^. Co najwyżej dla portfela rodziców (Bo ja wcale nie powiedziałam mamie, że wygrałam HPiIŚ, dopiero jak kupiłam ją na premierze, to oznajmiłam, że właśnie ogłosili wyniki. Inaczej bym nie dostała pieniędzy na zakup ;<)

PostNapisane: 14 kwi 2009, o 11:15 

Ja mam niewielki pokój, dlatego moja kolekcja książek też nie jest zbyt duża:
http://i39.tinypic.com/s6116g.jpg
http://i44.tinypic.com/1zxnxj4.jpg
http://i43.tinypic.com/zu5bah.jpg

PostNapisane: 2 lip 2009, o 18:43 

Skoro już kolega spamer odświeżył temat... :P

Przygotujcie się na moją 'mediatekę' :D
Widok ogólny: półki 1, 2, 3, półka 3, stanowisko do gier, prasa, stanowisko do gier, prasa, gry i [cenzura]
Półka 1: widok ogólny (tak, to maska przeciwgazowa), po zdjęciu maski: 1, 2, 3. Nie fotografuję tyłu, bo są tam same lektury szkolne, których i tak nie czytam.
Półka 2: ogólny przód, ogólny tył, góra, przerywnik między półkami 2 i 3 ;P
Półka 3: widok ogólny, przód 1, przód 2, przód 3, tył 1, tył 2, góra 1, góra 2, góra 3
Nadpółka: atlasy, słowniki, inne, książki, które czyta tylko moja matka ;P, 'My precious...'
Inne: prasa, gry

Wiem, wiem, dużo tego i niektóre bez sensu :P
Półka 1 to przeważnie fantastyka oraz kilka randomów. Półka 2 - wymieszane boskie z przyziemnym :P, półka 3 - w większości kryminał, sensacja i thriller, no i lektury.
Jeżeli coś jest z przodu - czytam to właśnie teraz, czytałam niedawno, zamierzam przeczytać bądź uwielbiam po prostu ;P ew. dokładnie to samo, tylko z winy matki. Tył - czytałam dawno temu, bądź mam zamiar przeczytać w odległej przyszłości, nie nadaje się do pokazania z przodu xD. Góra - nie zmieściło się na dole :'D, czytałam niedawno, mam zamiar przeczytać.
Generalnie to większość książek ze swojego zbioru już przeczytałam - łącznie z 'książkami, które czyta tylko moja matka' ;P Do wielu z nich powracam kilka razy, do wielu innych nie chce wracać nigdy :D
Ah, no i bonus :)

[Treslott][FFpower]

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]